Založ si blog

Pred PLAY OFF: TOP 10 obrancov extraligy

 

1. Jaroslav Obšut – HKM ZVOLEN

 Sezónu začal neskôr, keďže neprišla žiadna konkrétna ponuka zo zahraničia, tak kývol na ponuku extraligového Zvolena. Skúsený bek patrí medzi to najkvalitnejšie, čo môžu slovenské klziská ponúknuť. Obranca s dobým čítaním hry, jednoduchou rozohrávkou, využiteľný v presilových hrách a skúsenosťami z najlepších líg sveta, patril k tomu lepšiemu, čo v tejto sezóne zvolenský hokej ponúkol. Obšut si pripísal počas svojej kariéry šesť štartov v NHL, sedem sezón v AHL, päť vo farbách Luleå a štyri roky si odkrútil aj v KHL, kde v tíme Dinama Minsk bol dokonca kapitánom. Líder Zvolenčanov zaznamenal v 24 zápasoch 15 bodov, a práve on by mal byť základným stavebným kameňom defenzívy minuloročného majstra.

 

2. Peter König – HK NITRA

 S krátkymi odskokmi vlastne počas celej svojej doterajšej kariéry je verný nitrianskym farbám, no už onedlho by mohol zamieriť do kvalitnejšej súťaže, keďže svojimi výkonmi na seba dosť výrazne upozorňuje. Patrí medzi najofenzívnejších bekov v lige, a samozrejme pôsobenie v nitrianskom tíme mu tým pádom aj jednoznačne vyhovuje. König je obávaným bombardérom od modrej a je veľmi nebezpečný hlavne v presilových hrách. V 46 zápasoch zaznamenal  11 gólov, z čoho až 6 bolo v presilovkách. Okrem toho má na svojom konte aj 17 asistencií, a to z neho robí nepríjemného hráča na oboch koncoch klziska.

 

3. Ivan Ďatelinka – MHC MOUNTFIELD 

 Dobre stavaný obranca je veľmi platný v hre pred oboma bránkoviskami, kde si svojou robustnou postavou dokáže vynútiť rešpekt. Aj keď jeho hlavnou devízou je obranná hra, a nie práve ofenzíva, tak v tejto sezóne sa mu darí aj v kanadskom bodovaní, kde je najúspešnejší spomedzi martinských obrancov. V extralige patrí medzi najvyťaženejších zadákov a počas základnej časti odohral všetkých 56 zápasov, v ktorých si na svoje konto pripísal 26 bodov. Odchovanec topoľčianskeho hokeja obliekal v extralige dres Mountfieldu, Skalice a bratislavského Slovana, za ktorý odohral aj 16 duelov v KHL.  

 

4. Chris Saracino – HC BANSKÁ BYSTRICA

 Výbornou posilou spoza Atlantiku je pre Banskobystričanov aj Chris Saracino. Veľmi dobrý korčuliar s kvalitnou strelou, a aj napriek nízkej postave, dobrou hrou do tela, sa vypracoval medzi to najlepšie čo slovenská extraliga ponúka. Rodák zo St. Louis patril už v amerických univerzitných súťažiach medzi  veľmi produktívnych obrancov a v nastolenom trende pokračuje aj v seniorskom hokeji. V Rochestri bol v predchádzajúcich dvoch sezónach dokonca kapitánom svojho tímu, kde mal priemer takmer bod na zápas. V drese baranov sa mu, zatiaľ, darilo obdobne.  Ku koncu základnej časti už Saracino nebol až taký produktívny, no od obrancu sa body v konečnom zúčtovaní ani až tak neočakávajú, to však nie je tak úplne jeho prípad. V 54 zápasoch si pripísal na svoje konto 23 bodov a v Play Off sa od neho očakáva tiež nejaká bodová žatva.  

 

5. Dušan Milo – HK NITRA

 Opomenúť z výberu najlepších, toho najskúsenejšieho a najproduktívnejšieho beka aktuálneho ročníka extraligy, by bolo nemiestne.  Nitriansky odchovanec aj vo veku  41 rokov preukazuje, že stále nepatrí do starého železa, a má čo ponúknuť ako divákom, tak aj mladším spoluhráčom.  Milo sa vrátil do svojho materského tímu po siedmych rokoch strávených v nemeckom Krefelde Penguin, kde patril medzi opory zadných radov tučniakov. Okrem toho si odkrojil z legionárskeho chlebíka aj vo švédskom MODO Hockey a švajčiarskom Lausanne. Majster sveta z roku 2002 v tejto sezóne odohral kompletnú porciu 56 zápasov a v nich zaznamenal úctyhodných 33 bodov, čo je naozaj výborná bilancia.  

 

6. Martin Štrbák – HC KOŠICE 

 Pokiaľ oporou, ktorá rozdáva skúsenosti, v Nitre je Milo, tak tou košickou je bez debaty Martin Štrbák. So stopercentnou určitosťou ho môžeme označiť za najúspešnejšieho obrancu slovenskej ligy. Iba Miro Šatan má viac štartov v národnom drese ako on. Štrbák odohral v najcennejšom drese 162 medzištátnych zápasov. Na reprezentačnej úrovni má vo svojej zbierke striebro z Petrohradu, zlato z Goteborgu a bronz Helsínk. Na klubovej úrovni sa stal ruským šampiónom v drese Lokomotivu Yaroslavl a v Česku sa radoval z triumfu s HC Vsetín.  Okrem Česka a Ruska pôsobil aj v Švédsku a Fínsku a tiež rok v kanadsko-americkej NHL. Má perfektnú strelu, ktorú by mohol využívať aj oveľa častejšie , platný pri presilových hrách, no ešte viac pri oslabeniach. Má perfektné defenzívne zručnosti aj solídnu rozohrávku. S pribúdajúcim vekom začína absentovať rýchlosť, čo sa z časti odzrkadľuje aj v počte nazbieraných trestných minút (109). Napriek tomu sa mu podarilo nazbierať aj solídnych 24 bodov. Pridá Martin Štrbák do svojej vitríny aj chýbajúci slovenský titul?

 

7. Martin Vyrúbalík – HK 36 SKALICA

 Skalica má z tímov postupujúcich do Play Off suverénne najhoršiu obranu. Záhoráci inkasovali až 186, aj napriek tomu je český obranca Martin Vyrúbalík v štatistikách plus/mínus v kladných číslach, a to na celkom vysokom čísle +15. Aj keď Skalica nezažíva časy ako za čias, kedy jej dres obliekal Žigmund Pálffy, tak pre skúseného Čecha to je najlepšia sezóna. Okrem pätnástich plusiek si na svoje konto pripísal aj fantastických 30 kanadských bodov, čo ho v tabuľke produktivity obrancov radí hneď na druhé miesto, za Dušana Mila. V Skalici mali počas celej tejto sezóny problémy s obrancami, po kvalitatívnej aj kvantitatívnej stránke, a tak sa sústreďuje pozornosť hlavne na Vyrúbalíka, či zvládne korigovať vyťaženú defenzívu Skaličanov.   

 

8. Juraj Cebák – HC KOŠICE

 31 ročný bek si toho na slovenských klziskách už preskákal celkom dosť , a preto sa očakáva, že v zlomových momentoch by aj on mal byť tým, na koho sa bude môcť košická defenzíva spoľahnúť. Robustný 190 centimetrový zadák, patrí, aj napriek svojej výške, k veľmi dobrým korčuliarom, ktorý je platný aj v súbojoch v rohu klziska. Čo sa produktivity týka, tak zažil už aj lepšiu sezónu, pred troma rokmi v Banskej Bystrici, čo mu vynieslo aj reprezentačný dres, no ani tento rok to nie je na zahodenie. V 53 zápasoch si na svoje konto pripísal 23 bodov, a hlavne 21 plusových bodov, v čom patrí k absolútnej špičke extraligy.  

 

9. Tomáš Klouček – HC KOŠICE

 O tom, že v rebríčku nesmie chýbať hráč, ktorý odohral v KHL a NHL dohromady 260 duelov nesmie byť pochýb, lebo to, bezo sporu, hovorí o kvalitách toho obrancu. Obliekal dresy Barysu Astana, Nashvillu Predators, Atlanty Trashers či New Yorku Rangers, a pred touto sezónou prišiel od Ocelářov z Třinca ku oceliarom z Košíc. Odchovanec Slavie Praha nikdy nepatril medzi produktívnych bekov, vždy sa prezentoval tvrdou hrou do tela s výborným pozičným predvídaním. Pozoruhodné je to, že v 35 zápasoch v základnej časti, ktoré odohral, tak Košičania inkasovali iba 7 gólov, keď bol Kouček na ľade. S Kloučekom na ľade majú súperove ofenzívy pred sebou zložitý problém.

 

10. Marek Biro – ŠHK PIEŠŤANY

 Asi žiaden tím v lige nemá tak skvele prepracovaný defenzívny systém ako Piešťanci, a tak je jasné, že aj oni tu majú zastúpenie. Marek Biro je bývalý reprezentant Slovenska do 17,18, aj 20 rokov a v dvoch prípadoch si obliekol aj seniorský reprezentačný dres. V 26 rokoch už pomerne skúsený hráč, ktorý v extralige odohral už takmer tristo stretnutí, patrí medzi poctivých a vyslovene defenzívnych zadákov. Hráč s výbornou s výbornou stabilitou na korčuliach, ktorý dve sezóny pôsobil aj v kanadskej juniorskej súťaži OHL, je neoceniteľný pre svoj tím hlavne v oslabeniach. Ani to mu však neuberá na tom, že v bilancii plus/mínus mu patrí 4. miesto spomedzi obrancov (+19).     

Quo Vadis Slovenský hokej?

21.05.2014

Účinkovanie na MS končí nesplneným cieľom slovenských hokejistov. Ciel štvrťfinále nevyšiel, vlastne to už ani nie je veľmi veľká novinka. Za posledných sedem rokov sme sa dostali do štvrťfinále alebo ďalej iba dvakrát, čo je naozaj alarmujúce číslo, ktoré dokonale svedči o aktuálnom stave nášho hokeja . Finále z roku 2012 nás naplnilo akýmsi optimizmom, ktorý [...]

Pred PLAY OFF: TOP 10 brankárov extraligy

05.03.2014

1. Rastislav Staňa – HC KOŠICE Košičania sa v Play Off môžu spoľahnúť na azda najskúsenejšieho brankára, ktorý pôsobí v slovenskej extralige. Počas svojej, už teraz, bohatej kariéry pôsobil vo všetkých najlepších ligách sveta. Štyri roky chytal v zámorskej AHL, kde nastúpil aj v All Stars Game a v 6 zápasoch sa predstavil v NHL, kde patril [...]

Smrť prišla skoro: Sergejs Žoltoks

28.02.2014

Kocky osudu sa nemilo zahrali aj s ďalším športovcom, ktorého čas bol naplnený podstatne skôr ako sa očakávalo. V tomto prípade sa zdravotné problémy objavili už skôr, no aj napriek nim zvíťazila láska k športu a svojej práci. Bojovnosť a buldodžia povaha boli pre tohto chlapíka typickou známkou aj v ľadovom ringu, a to potvrdil aj mimo neho. V boji o svoju [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Vladimír Kubík

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 20204x
Priemerná čítanosť článkov: 2886x

Autor blogu

Kategórie