Založ si blog

Pred PLAY OFF: TOP 10 brankárov extraligy

 

1. Rastislav Staňa – HC KOŠICE

 Košičania sa v Play Off môžu spoľahnúť na azda najskúsenejšieho brankára, ktorý pôsobí v slovenskej extralige. Počas svojej, už teraz, bohatej kariéry pôsobil vo všetkých najlepších ligách sveta. Štyri roky chytal v zámorskej AHL, kde nastúpil aj v All Stars Game a v 6 zápasoch sa predstavil  v NHL, kde patril organizácií Washington Capitals. Je účastníkom deviatich majstrovstiev sveta, z ktorých má jednu zlatú a jednu bronzovú medailu. Patril do výberu na olympiádu do Salt Lake City aj o osem rokov neskôr do Vancouveru. Vo švédskej najvyššej súťaži pôsobil postupne za Södertälje, Malmö aj Linköping, s ktorým sa dvakrát dostal až do finále vtedajšej Elitserien. Posledných šesť rokov strávil v Rusku. V KHL hájil farby Čerepovca a milionárskeho CSKA Moskva. Skvelo mu vyšla minulá sezóna, kde dosahoval perfektné čísla. S priemerom 1.76 gólu na zápas sa v tejto štatistike stal najlepším v KHL v základnej časti a v Play off v nej taktiež dominoval s priemerom 1.74. Šok prišiel po Sprengler Cupe, keď ho CSKA uvoľnilo a do konca sezóny sa upísal materskému klubu z Košíc, ktoré uprednostnil z rodinných dôvodov, keďže na svet sa pýtal prírastok do rodiny. Staňa je akrobatickým typom gólmana, ktorý podáva stabilne výkony bez väčších výkyvov. Svoju spoľahlivosť potvrdzuje aj v Košiciah v ôsmich zápasoch si pripísal 7 víťazstiev, z čoho v troch prípadoch nedostal ani gól, a len jedinú prehru. Jeho percentuálna úspešnosť je skvelých 95,52%. Košičania pred rozhodujúcou časťou sezóny získali do svojich rádov veľmi cennú posilu.

 

2. Robert Kristan – HK NITRA

 V tejto sezóne najväčšia opora nitrianskych Corgoňov. Kristan prišiel do Nitry pred sezónou s ambíciou vypracovať sa na post brankárskej jednotky v slovinskom národnom tíme pre Soči 2014. To sa mu do bodky podarilo. Slovinec vytiahol počas sezóny svoj tím na druhé miesto v extralige, čo bolo príjemným prekvapením a na Olympiáde v Soči čaroval v bránke Slovinska, ktoré šokujúco postúpilo až do štvrťfinále, keď šokujúco zdolalo našu reprezentáciu v základnej skupine a Rakúšanov v osemfinále. Vrchol svojej kariéry by tak rád vyšperkoval určite aj ziskom slovenského titulu. Nitra postúpila do vyraďovačky z druhého miesta a jej cieľom je finále. S kristanovou formou zo základnej časti by to mohol byť reálny cieľ. Jeho dynamickosť a skvelá práca nôh ho zaradili medzi  najlepších brankárov extraligy a percentuálnou úspešnosťou 92,76% a priemerom 2.14 gólov to len potvrdzuje. Netreba zabúdať ani na to, že spomedzi brankárov extraligy má na svojom konte  aj najviac víťazných zápasov v sezóne – 27, a taktiež na to, že Nitra patrí medzi najofenzívnejšie tímy v lige, čiže žiadny „betón“ ho nechránil. Prejaví po úžasnej sezóne o jeho služby záujem opäť Medveščak Zahreb?

 

3. Edgars Masalskis – HK POPRAD

 Vzájomná kooperácia v druhej polovici sezóny sa vyvinula aj medzi lotyšským reprezentačným          brankárom Edgarsom Masalskisom a HK Poprad.  Lotyš bol v podstate celú sezónu bez angažmán, no pokiaľ sa chcel dostať na olympiádu, tak sa musel dostať do zápasového rytmu, a tak prikývol na ponuku z Popradu. Popradčania, tak získali kvalitnú jednotku pred Play Off a Masalskis, aj vďaka praxi z Popradu, sa stal hviezdou Lotyšska v Soči, ktoré sa dostalo až do štvrťfinále, kde potrápilo Kanadu. V troch zápasoch na hrách Edgars  zaznamenal takmer 95 percentnú úspešnosť svojich zákrokov a v dobrých výkonoch pokračuje, bývalý hráč Jugry Chanty Mansijsk či Dinama Riga, aj na slovenských klziskách. V deviatich zápasoch si na svoje konto pripísal päť výhier a aj v extralige jeho úspešnosť zákrokov balancuje na čísle 95%, aj vďaka trom čistým kontám. Účastník dvanástich svetových šampionátov určite patrí k ozdobám našej hokejovej súťaže.

 

4. Zane Kalemba – HC BANSKÁ BYSTRICA 

 Toto meno by pred sezónou asi nikto neočakával tak vysoko v rebríčku najlepších gólmanov. Z pomerne neznámeho Američana sa stal miláčik banskobystrického publika.  V zámorí mu ruže príliš nekvitli. Do 25 rokov pôsobil v univerzitných súťažiach, kde dostával dostatok príležitostí aj s pomerne dobrými číslami, no prechod do seniorského hokeja mu absolútne nevyšiel. Po odchode z Princetonu si našiel miesto v AHL, kde ho skúšal klub Norfolk Admirals, avšak presadiť sa nedokázal a neodchytal ani jediný súťažný duel. Ďalšia sezóna bola hrozná, keď sa potuloval po tretej najlepšej lige v zámorí ECHL, no ani tu nenašiel uplatnenie. Vystriedal štyri tímy a odchytal iba sedemnásť stretnutí. Po ďalšej sezóne už v nižšej súťaži, tak pred minulým ročníkom nabral sme Európa. V poľskom tíme GKS Katowice sa ukázal, a tak si ho do svojho „košiara“ zvábili banskobystrickí „barani“. Kalemba patril medzi ťahúňov bystrickej defenzívy. Tento šikovný brankár patril počas celej sezóny k lídrom na svojom poste, spomedzi všetkých extraligových gólmanov. A s 25 víťazstvami dýcha na chrbát, lídrovi v tejto štatistiky, Kristanovi.  Uvidíme kam tento Američan dovedie Banskú Bystricu v Play Off, a kam budú putovať jeho ďalšie hokejové kroky po sezóne.

 

5. Alexandr Hylák – HC KOŠICE

 Pred príchodom Staňu to s brankárskym postom v Košiciah, ale vôbec nebolo zlé. Už tretí rok bol jednotkou oceliarov Alexandr Hylák. Za dve predchádzajúce sezóny zakaždým doviedol Košičanov do finále extraligy, no ani v jednom prípade nebol úspešný. Možno aj preto ťah so Staňom. Faktom však ostáva, že Hylák si dlhodobo drží svoj štandard, ktorý je nastavený poriadne vysoko, a hlavne vyrovnanosť jeho výkonov bola odrazovým mostíkom pre ofenzívne výpady Košíc.  No okrem skvelej ofenzívy (druhá najlepšia v základnej časti) mali Košice aj najlepšiu defenzívu, čím prispel nemalou zásluhou aj samotný Hylák, ktorý jasne dominuje v oboch kľúčových brankárskych štatistikách.  Je najlepší v percentuálnej úspešnosti -93,22%- aj v priemere gólov na zápas – 1,88-čo ho radí k absolútnej elite. To, že to nie je dielom náhody ukazuje aj ten fatk, že Hylák to isté dosiahol aj pred dvoma rokmi. Odchovanec pardubického hokeja, ale teraz musí prevziať úlohu druhého brankára, a Košičania aj pri neúčasti Staňu sa budú môcť spoliehať na svojho brankára.

 

6. Tomáš Tomek – ŠHK PIEŠŤANY

 Odchovanec skalického hokeja si svoje pevné miesto našiel až v piešťanskom hokeji, ktorý už teraz môže uvádzať za svoj druhý domov. S havranmi si vydobyl miesto v extralige, a tak ako Piešťany, tak aj Tomek jasne potvrdzujú, že patria medzi slovenskú hokejovú elitu. V minulej sezóne mal práve Tomáš Tomek leví podiel na, prekvapujúcom,  postupe do semifinále. 25 ročný strážca piešťanskej svätyne sa stal najlepším brankárom slovenskej extraligy. V tejto sezóne pokračuje aj on, aj jeho tím v nasadenom trende a štvrté miesto pred play off dáva Piešťancom výhodnú pozíciu, a tak ako má skvelé vykryté Tomek spodné časti brány, tak aj obrana Piešťan má vykryté obranné pásmo , tak prekonať tento val nebude jednoduché.

 

7. Marek Šimko – HKM ZVOLEN

 Minulá sezóna bola splneným snom vo zvolenskom hokeji, avšak po hodoch prichádza bolenie brucha. Obrovské trápenie prežíval celý tím z pod Pustého hradu a ani Marek Šimko nebol výnimkou. Keby sa na Slovensku odovzdávala Conn Smythe Trophy, za najužitočnejšieho hráča play off, tak by s najväčšou pravdepodobnosťou minulý rok vyhral práve zvolenský gólman. Šimkovou devízou je práca s lapačkou aj vyrážačkou, avšak slabšia práca s hokejkou mu uberá na kvalite. Dôvodom neúspechu a menej vyrovnaných výkonov v tejto sezóne môže byť aj jeho vyťaženosť. Veď za posledné dve sezóny vynechal len dva zápasy, a tak aj mierna vyčerpanosť môže byť za úpadkom jeho formy, no treba jedným dychom dodať, že s takouto porciou zápasov sa Zvolenčan vyrovnal výborne. Kríza v zvolenskom hokeji určite netkvie v bránkovisku.

 

8. Miroslav Lipovský – HK 36 SKALICA

 Už 37 ročný brankár veterán patrí medzi inventárov slovenskej extraligy. Za takmer 20 rokov svojej kariéry v extralige hájil farby Skalice, Žiliny, Liptovského Mikuláša, Nitry, Košíc a Popradu. Polovicu minulej sezóny strávil v prvoligovej Spišskej Novej Vsi. S výnimkou jednej sezóny v Dánsku a osemnástich zápasov v Rusku celú svoju kariéru zasvätil hokeju na Slovensku. Je držiteľom striebornej medaily z MS 2000 v Petrohrade. A dvoch slovenských titulov s Košicami a Žilinou. Jeden z najnižších brankárov v extralige však udivuje divákov svojimi výbornými reflexami a rýchlymi nohami. Na slovenské pomery má „lipka“ aj výbornú prácu s hokejkou, a tak aj v pokročilom veku patrí medzi oporu skalického hokeja.   

 

9. Vlastimil Lakosil – HK NITRA

 Vlasto Lakosil síce prišiel do Nitry len ako brankár číslo dva, to však neuberá na jeho kredite, ktorý si vybudoval v našej lige v minulých ročníkoch. Vlasto zamieril do Nitry tiež pred začiatkom olympiády, aby počas nej zaskočil za Kristana a posilnil Nitre brankársky post pred Play off. Počas sezóny  odchytal v Nitre sedem zápasov s priemerom jedného gólu na zápas. Lakosil začal ročník v Kazachstane, kde chytal za Arlan Kokshetau, no sám priznal, že pôsobenie v Kazachstane ho hlavne po ľudskej stránke nenapĺňalo. So záujmom o jeho služby prišla Žilina a prakticky bola už ruka v rukáve, no ponuka z Nitry, ktorá mieri za titulom sa odmietnuť skrátka nedala, a tak od tej žilinskej v poslednej chvíli ustúpil. Lakosil už raz v Nitre pôsobil, a tak sa vracia do známeho prostredia. Ktovie možno práve on bude v budúcej sezóne jednotkou Nitry?! Faktom však ostáva, že Nitra vstupuje do Play off s vyrovnaným brankárskym tandemom.

 

10. Dušan Sidor – HK POPRAD

 Popradský odchovanec, ktorý má za sebou už aj zámorskú anabázu sa minulý rok vrátil späť pod Tatry, kde bojoval o post jednotky. Tá mu prischla až pred touto sezónou a popradskí fanúšikovia si kládli otázku či zvládne mladý Popradčan tlak. Sidor si však svoju pozíciu ustrážil a vŕtkavý post brankára v Poprade si pevne uchmatol. Dokonca aj po príchode Masalskisa si držal výbornú formu, ktorá skúseného Lotyša posadila len na striedačku. V 47 zápasoch udržal priemer inkasovaného gólu na hranici 2.80 a percentuálnu úspešnosť sa vyšplhala na 91,26% , čo napokon tiež nie je najhoršie číslo. Ako je však známe Sidor pred play off prišiel o post tímovej jednotky, hlavne nevyrovnanosť výkonov ešte stále  je slabinou popradského rodáka. Stále dokáže po skvelou zápase skaziť hlúpou chybou, no aj toto sa mu darí eliminovať. Každopádne v Poprade majú v dvojici Masalskis – Sidor slušnú oporu pred Play Off.

Quo Vadis Slovenský hokej?

21.05.2014

Účinkovanie na MS končí nesplneným cieľom slovenských hokejistov. Ciel štvrťfinále nevyšiel, vlastne to už ani nie je veľmi veľká novinka. Za posledných sedem rokov sme sa dostali do štvrťfinále alebo ďalej iba dvakrát, čo je naozaj alarmujúce číslo, ktoré dokonale svedči o aktuálnom stave nášho hokeja . Finále z roku 2012 nás naplnilo akýmsi optimizmom, ktorý [...]

Pred PLAY OFF: TOP 10 obrancov extraligy

07.03.2014

1. Jaroslav Obšut – HKM ZVOLEN Sezónu začal neskôr, keďže neprišla žiadna konkrétna ponuka zo zahraničia, tak kývol na ponuku extraligového Zvolena. Skúsený bek patrí medzi to najkvalitnejšie, čo môžu slovenské klziská ponúknuť. Obranca s dobým čítaním hry, jednoduchou rozohrávkou, využiteľný v presilových hrách a skúsenosťami z najlepších líg [...]

Smrť prišla skoro: Sergejs Žoltoks

28.02.2014

Kocky osudu sa nemilo zahrali aj s ďalším športovcom, ktorého čas bol naplnený podstatne skôr ako sa očakávalo. V tomto prípade sa zdravotné problémy objavili už skôr, no aj napriek nim zvíťazila láska k športu a svojej práci. Bojovnosť a buldodžia povaha boli pre tohto chlapíka typickou známkou aj v ľadovom ringu, a to potvrdil aj mimo neho. V boji o svoju [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Vladimír Kubík

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 20200x
Priemerná čítanosť článkov: 2886x

Autor blogu

Kategórie