Založ si blog

Smrť prišla skoro: Alexej Čerepanov

V dnešnom príspevku si načrtneme mladého športovca, ktorý zahynul pri tom čo ho bavilo, čo ho živilo a pre to, čomu zasvätil svoj krátky život. Okrídlenú životnú pravdu si trochu pretvoríme. Nešťastia nechodia len po horách, ale aj po športoviskách. Občas to však býva kruté viac akoby sa žiadalo. Ruský hokej disponuje obrovským množstvom talentov, no len tí vyvolení sú predurčení stať sa superhviezdami. Presne toto mal napísane vo hviezdach mladík z Omska. Čakalo ho skvelá budúcnosť, no jeho skvelá kariéra, aj život sa skončili skôr ako poriadne začala. Svetový šport tak prišiel o ďalšiu hviezdu budúcnosti. Už v devätnástich rokoch na striedačke svojho tímu skolaboval útočník – Alexej Čerepanov.

Rodák z Ozerki bol predurčený na to, aby sa stal hokejistom. Na ľade dravý, rýchly a technicky vyspelý krídelník bol ozdobou ruských klzísk už od útleho veku a bolo vopred jasné, že raz z neho bude superhviezda NHL. Osud to však chcel inak.

Rusko našlo ďalšiu superstar

  V mládežníckom veku Alexej žiaril vo farbách tímu Motor Barnaul, a už vtedy ako supy nad ním krúžili skauti klubov z vtedajšej ruskej Superligy. Výborného korčuliara so šikovnými rukami „ulovilo“ vedenie Avangardu Omsk ich investícia sa uplatňovala od prvých chvíľ, v ktorých Čerepanov, obliekol čierno červený dres. Zo začiatku zbieral skúsenosti so seniorským hokejom v treťoligovom rezervnom tíme Omsku, svojimi výkonmi na seba upozornil natoľko, že hneď v ďalšej sezóne sa katapultoval do prvého tímu Avangardu. V sezóne 2006/2007 vo veku 16 rokov nazbieral v drese tohto tímu 29 bodov a z toho 18 bolo za presne zásahy do sieti súperov. V perfektných výkonoch pokračoval aj ďalej a v Play off si v 10 zápasoch pripísal 7 bodov. Počas tejto sezóny sa zúčastnil aj svetových šampionátov hráčov do 18 aj do 20 rokov. V oboch z nich patril medzi lídrov svojich výberov a v oboch aj získal v priemere viac ako bod na zápas. Nikto nepochyboval, že Alexej je obrovskou hviezdou budúcnosti. Jeho unikátne výkony nemohli uniknúť ani manažmentom v NHL. Po ruských supertalentoch Malkinovi a Ovečkinovi sa rázom zjavila ďalšia ruská kométa, ktorá mal v NHL narobiť poriadny rozruch. Alexej Čerepanov bol po sezóne draftovaný klubom New York Rangers hneď v prvom kole z celkovo 17. miesta.  „Rangeri“ ponechali ruského krídelníka v službách ruského veľkoklubu a ten už v ďalšej sezóne nastupoval ako pravidelný člen omskej zostavy. V sezóne 2007/2008 potvrdil, že svoj status budúcej superhviezdy si zaslúži. V 46 zápasoch zaznamenal úctyhodných 27 bodov a svoj štandard z minulej sezóny si tak udržal. Avangard však v Play Off neuspel, a tak sa už v prvom kole porúčal, čo bolo veľkým sklamaním.

Sezóna po boku legendy

Po sezóne, v ktorej si opäť Čerepanov zahral na MS do 20 rokov, prišli „jazdci“ s nováčikovským kontraktom pre mladého Rusa. V tom čase však v Rusku vznikol úplne nový projekt Kontinentálnej Hokejovej Ligy, ktorej víziou bolo spojiť európsky hokej a vytvoriť najlepšiu hokejovú ligu na starom kontinente a zároveň konkurovať tímom z NHL v boji o najlepších hráčov sveta. Ďalším lákadlom zostať doma v svojom „materskom“ klube bola aj možnosť zahrať si po boku legendárneho Jaromíra Jágra, ktorého Omsk angažoval, keďže jeho cieľom bol zisk Gagarinovho pohára v premiérovej sezóne KHL. Tieto faktory zohrali dôležité role pri rozhodovaní o svojej budúcnosti, a tak sa Alexej rozhodol ešte zotrvať v svojom dovtedajšom pôsobisku.    

Angažovanie Jágra malo aj ďalší zmysel. Mal byť tútorom mladého Čerepanov pri jeho ďalšom rozvoji kariéry.  Jágr prichádzali do Omsku práve z New York Rangers, do ktorého mal po sezóne Čerepanov odísť, a preto aj od vedenia klubu z Big Apple boli signály, aby ho Jágr pripravil na NHL. Nič však nebolo potrebné. Medzi generačne vzdialenými hráčmi sa vytvorilo za pár mesiacov silné puto. Alexej nasával od Jágra všetky informácie ako špongia, lebo vedel, že ak chce dosiahnuť v hokeji aspoň to čo Jágr musí na sebe neustále pracovať a zároveň byť silný aj po mentálnej stránke. Jaromír hovoril otvorene, že k mladému Rusovi mal blízko, a veľmi mu pripomínal seba samého v jeho veku. Bol veľmi usilovný, pracovitý a rád si nechal poradiť. To všetko ho predurčovalo, aby sa stal legendou, to však netušil, že začína svoju poslednú sezónu.

Záhadný koniec

 Ročník 2008/2009 začal famózne. V 15 zápasoch získal 13 bodov za 8 gólov a 5 asistencií. „Sibírsky expres“, ako ho prezývali, mal perfektný čuch na góly, skvelý výber miesta, no aj šikovné ruky. Typ hráča akého chce mať v tíme každý kouč. Po boku českej legendy od zápasu k zápasu napredoval. Hovorilo sa, že toto bude jeho najlepšia sezóna v KHL a bol favoritom v ankete pre najlepšieho nováčika sezóny, nanešťastie všetko sa zmenilo behom pár sekúnd. 13. októbra 2008 hral Avangard na ľade Viťjazu Čechov a v tretej tretine sa stalo niečo čo poznačilo celý ruský a aj svetový hokej, ktorý prišiel o svoj najväčší talent. Čerepanov po premárnenej šanci prikorčuľoval na striedačku a usadil sa veľa svojho hokejového vzoru a spoločne pozorovali dianie zápasu ďalej. No po chvíľke sa nevládne telo mladého útočníka úplne „rozsypalo“. Čerepanov spadol na  asistenta lekára. K nevládnemu telu okamžite pribehol lekársky tím a snažil sa mladého borca priviesť k životu, to sa mu však nepodarilo. Sám Jaromír Jágr to označil ako najhoršie chvíle vo svojom živote. Alexej Čerepanov, tak zomrel na zástavu srdca vo veku devätnásť rokov pri hokejovom stretnutí.

 Pri neskorších vyšetrovaniach a zisťovaniach príčiny smrti sa mnoho odborníkov zamýšľalo, prečo mladé telo profesionálneho športovca, tak náhle zlyhalo. Otáznikov bolo niekoľko. Vrodené ochorenie? Preťaženie organizmu? Či dokonca doping? Ruské média veľmi vášnivo riešili hlavne poslednú otázku a mnohí z nich sa prikláňali aj k možnosti, že súhr všetkých týchto variant mohol pripraviť mladíka o život. Pri pitve sa však nenašli v tele nádejného hokejistu žiadne podporné látky, a tak nezodpovedanou otázkou zostáva, čo sa vlastne v ten večer stalo? Jedno je isté, život talentovanému športovcovi už nič nevráti. Na česť jeho pamiatky je po ňom pomenovaná práve cena pre najlepšieho mladého hráča v KHL.

Quo Vadis Slovenský hokej?

21.05.2014

Účinkovanie na MS končí nesplneným cieľom slovenských hokejistov. Ciel štvrťfinále nevyšiel, vlastne to už ani nie je veľmi veľká novinka. Za posledných sedem rokov sme sa dostali do štvrťfinále alebo ďalej iba dvakrát, čo je naozaj alarmujúce číslo, ktoré dokonale svedči o aktuálnom stave nášho hokeja . Finále z roku 2012 nás naplnilo akýmsi optimizmom, ktorý [...]

Pred PLAY OFF: TOP 10 obrancov extraligy

07.03.2014

1. Jaroslav Obšut – HKM ZVOLEN Sezónu začal neskôr, keďže neprišla žiadna konkrétna ponuka zo zahraničia, tak kývol na ponuku extraligového Zvolena. Skúsený bek patrí medzi to najkvalitnejšie, čo môžu slovenské klziská ponúknuť. Obranca s dobým čítaním hry, jednoduchou rozohrávkou, využiteľný v presilových hrách a skúsenosťami z najlepších líg [...]

Pred PLAY OFF: TOP 10 brankárov extraligy

05.03.2014

1. Rastislav Staňa – HC KOŠICE Košičania sa v Play Off môžu spoľahnúť na azda najskúsenejšieho brankára, ktorý pôsobí v slovenskej extralige. Počas svojej, už teraz, bohatej kariéry pôsobil vo všetkých najlepších ligách sveta. Štyri roky chytal v zámorskej AHL, kde nastúpil aj v All Stars Game a v 6 zápasoch sa predstavil v NHL, kde patril [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Vladimír Kubík

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 20189x
Priemerná čítanosť článkov: 2884x

Autor blogu

Kategórie